nedeľa, júna 13, 2010

Morčacie rezne so šalviou


Po minulotýždňovej bezmäsitej dobrote v podaní Palominej varešky sa nám zažiadalo trocha dobrého mäska. A tak som načrel do našej bohatej studnice receptov a našiel tento vcelku jednoduchý recept, ktorý venujem práve svojej milovanej manželke :-)

Použil som:

  • morčacie prsia
  • cibuľa
  • šalvia
  • múka
  • šampiňóny
  • víno marsala
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


V miske rozmiešame 3 lyžice múky, 1 lyžičku sušenej šalvie, soľ a mleté čierne korenie a vo vzniknutej zmesi obalíme morčacie prsia, nakrájané na rezne. V panvici rozohrejeme pár lyžíc olivového oleja a morčacie rezne v ňom osmažíme z oboch strán do zlatista. Po osmažení vyberieme z panvice a odložíme do tepla.


Do vzniknutého výpeku pridáme lyžicu masla a po rozpustení prisypeme na plátky nakrájanú cibuľu a na osminky nakrájané očistené šampiňóny. Dusíme, pokiaľ šampiňóny nezmäknú. Prilejeme 1 dcl vína Marsala (môžete použiť aj sherry, prípadne tokajské). Osolíme a okoreníme podľa chuti a za občasného miešania asi 5 minút pomaly varíme.


Do vzniknutej omáčky pridáme opečené rezne, chvíľu ich prehrejeme a môžeme servírovať.


Dobrú chuť.

nedeľa, júna 06, 2010

Špenátové taštičky so šalotkovou omáčkou


Dnešný recept bude zase veľmi rýchly a jednoduchý. Kľudne ho môžete použiť ako predjedlo či ľahkú prílohu k vínku.

Suroviny na prípravu:

  • lístkové cesto
  • 4 vajcia
  • maslo
  • bujón
  • cibuľa
  • šalotka
  • listový špenát
  • tymián
  • petržlenová vňať
  • biele víno
  • škrobová múčka
  • soľ
  • čierne korenie

Lístkové cesto rozkrájame na väčšie štvorce. Misky na zapečenie obložíme papierom na pečenie a cesto nimi obložíme.

Medzitým na panvici orestujeme cibuľku a listový špenát pokiaľ nezvädne. Potom pridáme sušené paradajky, okoreníme a osolíme podľa chuti a zmesou naplníme cesto v miskách.

Na zmes vyklopíme surové vajce. Cesto zbalíme do batôžkov a necháme zapiecť v rúre pri 180°C asi tak 15-20 minút, pokiaľ na vrchu nechytí zlatistú farbu.

V bielom víne povaríme šalotku, pokiaľ sa alkohol nevyparí. Potom pridáme vývar z bujónu, tymián a petržlenovú vnať. Omáčku podľa potreby trochu zahustíme škrobovou múčkou a dochutíme soľou.

Hotové batôžky podávame s mladou cibuľkou a preliate vínovou omáčkou.


Dobrú chuť praje Paloma :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy