sobota, júla 24, 2010

Cuketové ragú


Určite ste si už všimli, že sa v našich receptoch akosi vyhýbame bravčovému mäsu. Niežeby to bolo kvôli akýmsi vyšším filozofickým princípom, jednoducho sa snažíme používať mäsko chudé a jemné. Dnes som sa však rozhodol urobiť výnimku. Jednak sa bravčovina do nasledujúceho receptu hodila ako riť na šerbeľ a jednak som mal mäso v pohotovosti v mrazničke :-) Samozrejme, neostalo len pri mäsových hodoch a milé prasiatko som obložil zeleninou a sušenými bylinkami. Veď posúďte sami...

Ingrediencie na prípravu:

  • bravčové mäso
  • cuketa
  • paradajky
  • zemiaky
  • cibuľa
  • cesnak
  • tymián
  • oregáno
  • citrónová šťava
  • zeleninový bujón
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na olivovom oleji osmažíme do zlatista na kocky pokrájanú cibuľu a 2 strúčiky rozdrveného cesnaku. Pridáme na kocky pokrájané mäso a smažíme asi 10 minút.


Pridáme na kocky pokrájané očistené zemiaky, za lyžičku mletej červenej papriky a celé to podlejeme 2 dcl zeleninového vývaru. Osolíme, okoreníme a pomaly dusíme ďalších 10 minút.

Keď sú zemiaky a mäso mäkké, pridáme na kolieska pokrájanú cuketu a paradajky, po lyžičke oregána a tymiánu a pokropíme to trochou citrónovej šťavy. Celé to ešte 5-10 minút podusíme...


... a hneď servírujeme...


Tak vidíte - jednoduché, nenáročné - a hlavne chutné. Dobrú chuť !

štvrtok, júla 15, 2010

Gazpacho


Horúce leto je v plnom prúde a my sa po peknej dovolenke pomaly vraciame do kolobehu bežných dní a teda aj k našej záľube v dobrom jedle. A keďže sa uplynulý týždeň niesol v znamení futbalového šialenstva, rozhodol som sa dnešný recept venovať práve novým majstrom sveta a pripraviť pochúťku z horúceho Španielska - mimochodom, vynikajúco sa hodiacej do dnešných tropických teplôt. Gazpacho (lebo o ňom bude dnes reč) je niečo medzi studenou polievkou a tekutým šalátom, ktorého verzie a variácie sa líšia v závislosti od miesta pôvodu. Ja som si dnes vybral recept tradičný, pochádzajúci z Andalúzie - a tu sú detaily:

Použité suroviny:

  • 6 mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 červenej papriky
  • 2 kúsky staršieho chleba
  • soľ
  • čierne korenie
  • tabasco
  • vínny ocot (prípadne sherry ocot)
  • olivový olej


Chlieb zbavíme kôrky a namočíme na chvíľu do vody. Paradajky nakrojíme , sparíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Pokrájame ich na menšie kúsky, tak ako aj očistené uhorky, obe papriky a cibuľu. Cesnak rozdrvíme a nasekáme nadrobno. Všetky tieto ingrediencie vložíme do väčšej nádoby alebo hrnca, prilejeme 2 dcl studenej (ľadovej) vody, 1/2 dcl olivového oleja a 2 lyžice vínneho octu...


... a ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na nie veľmi jemnú kašu. Podľa potreby prilejeme vodu a dochutíme soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, pár kvapkami tabasca, prípadne lyžičkou worcesterskej omáčky. Pridáme pár kociek ľadu a milé Gazpacho necháme ešte postáť v chladničke aspoň 2 hodiny (kľudne aj celú noc, čím dlhšie to stojí, tým sa viac všetky chute spoja).


Servírujeme studené, ozdobené kúskami paradajok, uhorky, croûtons, prípadne zjemnené trochou pochúťkovej smotany.


Čo už dodať? Snáď len "Que aproveche!" :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy